skip to Main Content

Bata Ristanović pozdravlja dizajnere iz njujorškog studija Karllsonwilker, i goste, autore Publikum kalendara 2005. Fotografija: Djordje Milekić

Kaleidoskop 2021

SPECIJALNO IZDANJE WEB SLIKOVNICE 😉

~ 19. FEBRUAR ~

I u ovim ludim vremenima Predrag Bata Ristanović je u sećanju porodice i prijatelja.
U ovom poglavlju digitalni mozaik iz arhiva Grupe FIA je vezan za petnaestogodišnji projekat Publikum kalendara.
Ih, bre, Bato, baš nam nedostaješ!

Saradnja sa kreativcima

Uvek spreman da sam uči i da svoju stručnost dalje podeli sa drugima – klijentima, etabliranim dizajnerima, kao i nadolazećim talentima iz oblasti vizuelnih komunikacija.  Svoje znanje, ali i radost stvaranja razmenio je sa mnogim svetskim i srpskim umetnicima.

Video: Dokumentarac o nastanku izdanja za 2005. Govore Karlssonwilker i Bata Ristanović.

Bata Ristanovic, Karlssonwilker, Promocija Publikum Kalendara
Bata Ristanovic, Karlssonwilker, Promocija Publikum Kalendara
Bata Ristanovic, Djordje Milekic, Karlsonwilker

Perfomans na otvaranju dvonedeljne izložbe i promocije kalendara 2005. na trgu Bezistan.

Mark Zegeling I Bata Ristanovic

Holandski izdavač Mark Zegeling i Bata nadgledaju štampu luksuzne monografije. 

Djordje Milekic, Bata Ristanovic, Nada Rajicic

Kreativna saradnja, prijateljstvo, razmena ideja i ogromna produkcija sa Grupom FIA–Djordjem Milekićem i Nadom Rajičić, trajala je gotovo dve decenije.

Video: Uvodna reč na promociji Publikum kalendara i otvaranju izložbe “Fenoman Slavimir“, sa radovima dizajnera Slavimira Stojanovića, 2004. Trg Bezistan u centru Beograda je bio pretvoren u svojevrsnu galeriju.

Studenti beogradskog univerziteta i vizuelnih komunikacija, dobili su priliku da pokažu svoj talenat na projektu “Život”, kalendara za 2003. Radovi su nastali kroz radionice koje je organizovala Grupa FIA.

Bata Ristanovic, Andrea Dezso

Internacionalna umetnica Andrea Dezso, je osmislila i ilustrovala izdanje “Priče iz Srbije”, inspirisano domaćim folklorom, 2006.

Video: Promocija kalendara “Priče iz Srbije”, umetnički perfomans sa interaktivnim učešćem publike. Pozorište na Terazijama, 2006.

Andrea Dezso Publikum Calendar

Kraljević Marko na skicama Andrea Dezso za mesec novembar 2006.

Promocija Publikum kalendara "Život u pokretu" u zabavnom parku Adria, decembar 1995.

Бата је заправо суперхерој, освајач простора, дивљих река, недостижних висина...

– Биљана Томић

Kreativni poligon

Kroz podršku umetničkim projektima, otvarao je prostor za multidisciplinarni dijalog, angažovane poruke i interakciju sa publikom.

Bata i Dragana Ristanović  na otvaranju retrospektivne izložbe projekta Publikum kalendara u galeriji The One Club, Njujork.

Stefan Sagmeister, Nada Ray

Sa Stefanom Sagmaisterom, kultnim svetskim dizajnerom, galerija The One Club.

Art Directors Club Publikum Calendar, Djordje Milekic, Nada Ray

Art Directors Club, Njujork, izložba izdanja “Bla, Bla, Truć”, sa dizajnom Paule Scher, 2007.

Video: Promocija izdanja “Bla, bla, truć” Paule Scher u Muzeju savremene umetnosti, 2007. Hor od 20 članova je izveo recital, unikatni nameštaj inspirisan ćirilicom i mnogi drugi dizajn elementi Paule Scher su opredmećeni u eksponate te večeri.

PRESS konferencija projekta “Život” koji je uključivao kalendar, dvonedeljnu izložbu u specijalno konstruisanoj Art Stanici na trgu Republike, dokumentarni film, medijsku akciju sa bilbordima i TV spotovima mladih studenata umetnosti, održana je u kavezu za šimpanze u Beo Zoo vrtu, 2003. 

Multinamenski objekat za propagandu beogradskog umetnika Dragana Ve Ignjatovića. Korišćen je na mnogim promocijama, uključujući i na promociji izdanja “Idiot”. Retrospektivna izložba Publikum kalendara u galeriji SANU, 2008.

Stranica kalendara “Nadrealizam – Optimizam” sa portretom Dragana Ve Ignjatovića. Fotografije: Stanislav Sharp; Dizajn: Slavica Dragosavac.

Dragan Ve Ignajtovic, Stanislav Sharp

Performas fotografisanja zvanica na “električnoj stolici”. Promocija izdanja “Ožičeni čovek XXOO“, sa radovima Talent FactoryFotografije: Nebojša Babić. Muzej savremene umetnosti Beograd, 2000.

Svake godine izdanja Publikum kalendara su uključivale promociju na nekom neubičajenom mestu u Beogradu, medijsku akciju i često izložbu radova iz kalendara. Više od dvadeset hiljada beogradjana je videlo izložbu “Fenoman Slavimir” na preuređenom trgu Bezistan, 2005.

Izlozba Na Trgu Bezistan Publikum Calendar
Zracenje Optimizma, Publikum Kalendar

Na promociji izdanja “Nadrealizam – Optimizam” zvanice su zračile optimizam sa specijalnim naočarima u atomskom skloništu u centru Beograda, 1996.

Video: Promocija kalendara “Idiot” sa radovima Dragana Papića  i performans Pozorišta šešira pred preko hiljadu posetilaca. Muzej 25. maj, 1998.

Video: Dah teatar izvodi fragmente predstave u zabavnom parku Adria na Kalemegdanu, na promociji kalendara “Život u pokretu”, 1995.

Umetnik Saša Marković – Mikrob i Ari Aslani na promociji prvog izdanja “Nemoguće”,  na ruševinama galerije Sebastian u centru Beograda, 1993.

Уживао је да буде сведок рађања нечег новог.

– Славимир Стојановић

Bata Ristanović i supruga Dragana ispred Muzeja 25. maj gde je Grupa FIA imala studio, 1998. Fotografija: Nada Rajičić.

Impressum

Video: Inserti iz dokumentarnog filma “12 dana Karlssonwiklera u Srbiji“; Režija: Srdjan Radojković; kamera: Dimitrije Joković; producent: Vuk Marjanović; produkcija: Cyber Entertaintment, Beograd

→ Kalendar “Život“, (mesec januar), 2003. Dizajn: Igor Oršolić; fotografija: Jovana Mirković

Video: Inserti iz filma “Bla Bla Truć“; režija: Olivera Miloš Todorović; Kamera: Miki Trajković

→ Izložba “Fenoman Slavimir“, trg Bezistan; foto: Srdjan Ralić

→ “Zračenje optimizma”; lokacija: Studio Astakos, Milan Tvrdišić

Video: Promocija kalendara “Idiot“; Fotografije: Dragan Papić; performans: Pozorište šešira Ljudmile Stratimirović; kvartet Ivana Švagera;

Video: Inserti iz filma “Život u pokretu”, 1995. Režija: Aleksandar Davić; kamera: Nikola Majdak; fragmenti pozorišne predstave “Dah teatar”; režija: Dijana Milošević i Jadranka Andelić

→ Promocija “Nemoguće“, ruševine galerije Sebastian; foto: Nebojša Čović

Na stranici Kaleidoskop 2021 su korišćeni materijali vezani za projekat Publikum kalendar. Kreativna produkcija: Grupa FIA; Izdavač štampa: Publikum

Web slikovnica “Kaleidoskop 2021”:  Nada i Djordje; Autori su učinili svaki napor da uredno potpišu sve one čiji se radovi nalaze na web stranici Kaleidoskop 2021.

Sa ljubavlju Dragana, Mata, Luka i Batini prijatelji.

Back To Top